В 20 областни града предстоят тежки балотажи Осем областни града имат

...
В 20 областни града предстоят тежки балотажи Осем областни града имат
Коментари Харесай

В 20 областни града предстоят тежки балотажи. Само в 8 има избрани кметове на първи тур

В 20 регионални града предстоят тежки балотажи

 

Осем регионални града имат определени градоначалници на първи тур след извършените в неделя избори за локална власт. Това излиза наяве от обработените досега данни от Общинските изборни комисии

Балотаж няма да има в Бургас, където дългогодишният кмет Димитър Николов печели безапелационно на първи тур с 60,42% при обработени протоколи.

Стара Загора също остава със остарелия кмет през идващите четири години, а точно Живко Тодоров, който печели конкуренцията с 55,36% при регистрирани 53,53 на 100 протоколи. И двамата градоначалници са от ГЕРБ.

Перник също има кмет от първи тур и то извънредно безапелационно с 80, 13% при обработени 91,05% СИК протоколи в ОИК. Това е Станислав Владимиров.

При въведени 92,05% протоколи във Враца кмет на града ще бъде Калин Каменов от ГЕРБ, който събра 67,10% от гласовете на гласоподавателите в града.

Ерол Мюмюн от Движение за права и свободи ще бъде кмет на Кърджали с 56,98% утвърждение при 71,14% обработка на гласовете.

Кандидатът на МК Съюз на демократичните сили (ГЕРБ, Разузнавателна служба на ФРГ, ВМРО-БНД И ЗНС) в Монтана Златко Живков сяда в кметския стол с 62,43% от вота на гласоподавателите при 86,12% обработени протоколи.

Дарин Димиров от ГЕРБ пък ще ръководи Търговище през идващите четири години. Там ОИК е обработил 95,94% от СИК протоколите, а Димитров събира 68,98% от вота.

Втори следващ мандат в Ямбол кмет ще бъде Валентин Ревански. Там обработените протоколи са на 100%, а Ревански събира 79,15% от гласовете на ямболии.

 

Вижте резултатите от ЦИК по регионални градове (без Софийска област):

София

Васил Терзиев, ПП-ДБ, „ Спаси София “ – 31,28%Ваня Григорова, МК „ Българска социалистическа партия за България “ – 22,42%Антон Хекимян, ГЕРБ-СДС – 17,36%

 

Положението към този момент остава неразбираемо в Пловдив. Костадин Димитров от ГЕРБ повежда с 33.40%, следван от претендента на ПП-ДБ Ивайло Старибратов с 16.09%. Трети е някогашният кмет на града под тепетата Славчо Атанасов, повдигнат от шарена локална коалиция (ВМРО, Атака, Воля, зелени, земеделци), който със своите 13.22% от гласовете приближава Старибратов. При обработени 58.82% от протоколите претендентите за очертаващия се балотаж могат елементарно да се трансформират, до момента в който е подготвен окончателният резултат.

 

Още по-тежка е борбата в Плевен. Първи към този момент е Валентин Христов от ГЕРБ с 19.17%, следван доста близо от досегашния кмет Георг Спартански с 18.38%, който е повдигнат от предприемчив комитет. Спартански, на собствен ред, е преследван също толкоз близо от третия в класацията - Чавдар Попов с 17.13%, също самостоятелен. Обработени са 91.51% от протоколите, което оставя място за разбърквания преди явно идния втори тур.

 

Такова е ситуацията и във Варна. Иван Портних, досегашният кмет на морската ни столица от ГЕРБ, е първи с 26.43%. Следва го Благомир Коцев - избраникът на ПП-ДБ, с 21.60%. Трети остава Коста Стоянов от " Възраждане " с 18.75%. Силното показване на националистите значи, че на идния втори тур сред Портних и Коцев техните гласове може да решат вота.

 

В Габрово на балотаж против претендента на ГЕРБ Таня Христова отива претендентът на „ Възраждане “ Даниел Петров. Разликата сред двата обаче е огромна – 47.17% против 11.44%. Това е резултат при 100% обработени протоколи. Третата в класирането Ралица Манолова, номинация на ПП-ДБ, може единствено да съжалява, защото разликата сред нея и Петров е едвам 67 гласа. 

 

В Кюстендил кандидатът на локална коалиция ГЕРБ Петър Паунов избърза с тържествата, отчитайки, че е събрал поддръжка от над 50% още на първи тур. При обработени 48,4% от протоколите резултатите са доста надалеч от празничните – Паунов води с нежна преднина пред претендента на „ Партия на зелените “ Огнян Атанасов – 29,7% против 25,8%.

 

Във Видин на оспорван балотаж се изправят претенденти на партии, които на национално равнище са коалиция - Съюз на демократичните сили и ГЕРБ. Цветан Ценков, претендентът на локалната коалиция сред Съюз на демократичните сили и " Новото време ", води с огромна преднина пред издигнатия от ГЕРБ Александър Матеев – 37.54% против 19.34% на база 97.69% обработени протоколи.

 

Шумен е една от дребното общини, в които Българска социалистическа партия има шанса да реализира нещо. Претендентът на социалистите Христо Христов води с 26.76% (при 94.87% обработени протоколи) пред Георги Колев от ГЕРБ, който взима 21.31%. Следващите места остават за претендентите на „ Левицата “ и ПП-ДБ.

 

Столетницата се оправя по-убедително в Русе. Местният кмет Пенчо Милков, който беше подсилен от необятна лява коалиция, включваща няколко обединения, с изключение на Българска социалистическа партия, получава 35.85%, а претендентът на ГЕРБ Иван Иванов остава надалеч обратно с 15.47%. Това обаче е резултат при обработени 64.58% от протоколите.

 

В Хасково номинираният от ГЕРБ Станислав Дечев към момента разполага с опция да завоюва на първия тур. Засега е събрал 46.96% от гласовете при обработени 82.18% от протоколите. Вторият в надпреварата – Георги Иванов от партията „ Български глась “ остава надалеч обратно с 19.46%.

 

С непосредствен резултат в Смолян на балотаж отиват Николай Мелемов от ГЕРБ (26.27%) и Стефан Сабрутев от „ Движение Нашият град “ (20.51%). Така сочат резултатите при обработени 97.04% от протоколите. Депутатът Михал Камбарев, който се състезаваше от името на ПП-ДБ, остава трети (17.56%).

 

На втория тур в Сливен ще се сблъскат Стефан Радев от ГЕРБ, който в този момент води с 34.13%, и Пламен Стоянов от партията „ Пряка народна власт “ с 23.20%.

 

В Силистра Александър Сабанов, който се състезава като самостоятелен, за малко не съумява да завоюва от раз. При обработени 99.09% от протоколите той получава 46.68% от гласовете. Ивелин Иванов от ГЕРБ го следва с 35.55% и ще му бъде противник на балотажа.

 

Мирослав Грънчаров от ПП-ДБ ще отиде на балотаж в Разград с Добрин Добрев, който е някогашен народен представител от Българска социалистическа партия, само че в този момент е повдигнат от предприемчив комитет като самостоятелен. Десният претендент взима 23.97%, а самостоятелният - 19.65% от гласовете. Това обаче е резултат при обработени 84.57% от протоколите, като третата в изборите – Галина Георгиева от ГЕРБ, получава към този момент 17.94% и към момента има късмет да измести Добрев за балотажа.

 

На втори тур борбата в Пазарджик ще бъде сред Тодор Попов, повдигнат от локалната коалиция " Новото време ", който получи 39.31%, и депутатът Петър Куленски, номиниран от ПП-ДБ, който остава много по-назад с 16.17%. Резултатът е краен - 100% от протоколите са тествани.

 

В Ловеч ще се борят на втория тур Валентина Недялкова от ГЕРБ (30.10%) и Страцимир Петков (19.26%), повдигнат от коалиция сред Има Такъв Народ и " Български напредък ". И тук протоколите са изцяло обработени и няма да има промени в класирането.

 

С голяма коалиция зад тила му, включваща ДБГ, Има Такъв Народ, Национална движение „Симеон Втори", ССД, ГН и ВМРО-БНД, Йордан Йорданов става първи в Добрич. Дори подобен пъстър съюз му дава 27.21% от гласовете и по тази причина ще би трябвало да се бори на втори тур с Красимир Николов, който го следва в близост с 21.88%.

 

Даниел Панов, досегашният кмет на Велико Търново, не можа да завоюва нов мандат в първия тур. Издигнатият от ГЕРБ претендент получава 42.37%. Йордан Терзийски, народен представител от ПП-ДБ, който му беше главен съперник, остава втори с 20.97% от гласовете. Това е резултат при обработени 100% от протоколите, тъй че балотажът е сигурен.

 

В Благоевград води Илко Стоянов, също сегашен кмет, подсилен от ГЕРБ, само че повдигнат от предприемчив комитет. С 27.07% от гласовете при 99.67% обработени протоколи той сигурно ще би трябвало да върви на балотаж с втория - претендентът на ПП-ДБ Методи Байкушев, който получи 21.78%. Тук интригата е при кого ще отидат гласовете на идващите в класирането - Николай Шушков (15.06%) и Атанас Камбитов (12.51%). И двамата бяха издигнати от инициативни комитети.

 

Засега наподобява, че в Стара Загора побеждава досегашният кмет Живко Тодоров с 55.36% от гласовете. Това обаче е резултат при 53.53% обработени протоколи. Ако той падне, тогава ще би трябвало да отиде на балотаж с Искра Михайлова от " Възраждане ", която към този момент получава 13.17%, или с близко идната я Мария Динева от " Земеделски национален съюз " с 11.63%.

 

КАТЕГОРИЧНО

 

Ямбол е абсолютният рекордьор по безапелационна поддръжка за кмета – Валентин Ревански. 79.15% от гласоподавателите в града (при 100% обработени секционни протоколи) са подкрепили Ревански, който беше повдигнат от „ Пряка народна власт “ и подсилен от ГЕРБ. Това е втори мандат на Ревански отпред на Ямбол - през 2019 година той бе определен за кмет от същата листа. Далеч зад него с резултати от 6,1 % и 5,91% са претендентите на Политическа партия „ Българска нова народна власт “ и Българска социалистическа партия.

 

Станислав Владимиров в Перник има шанса да усъвършенства върха на Ревански. Избраният за нов мандат кмет, който напусна със скандал Българска социалистическа партия, в този момент се състезава с групировката " Движение за разцвет на Перник " и съумя да събере 80.13% от гласовете при обработени 91.05% от протоколите. Следват го с незначителни проценти претендентите на " Български съюз за директна народна власт " Станислав Стойнев и на " Възраждане " Радослав Червенков.

 

ГЕРБ безапелационно печели в Търговище – локалният претендент на партията Дарин Димитров е получил 68.45% от гласовете. Този резултат надали ще се промени трагично, макар че към този момент са обработени 77.86% от протоколите.

 

Враца е различен регионален град, където герберитге печелят безпроблемно. Калин Каменов, който издигнаха за кмет, получава 67.10%. Това е резултат при 92.05% обработени протоколи, тъй че всичко наподобява предрешено.

 

Както се очакваше, в Бургас печели безконечният кмет на града Димитър Николов от ГЕРБ. Той взима 60.49% при напълно обработени протоколи. Втори с едвам 9.09% остава Константин Бачийски, водачът на " Средна европейска класа " и съдружен сътрудник на " Продължаваме промяната ". Изборът на Бачийски като любимец на Политическа партия провокира тежък разкол с другия им съдружник - Демократична България. Съдейки по резултата на Николов, даже Политическа партия и Демократична България да се бяха разбрали за общ претендент, това нямаше да има изключително значение.

 

Златко Живков, повдигнат от локална коалиция сред Съюз на демократичните сили, ГЕРБ, ВМРО-БНД и ЗНС, побеждава на първия тур в Монтана с 62.43%. Далеч обратно остава вторият в изборите - депутатът Петър Петров от " Възраждане ", който взима 14.50%.

 

Най-малко изненадващият резултат в страната е в Кърджали. Движение за права и свободи ще продължи да ръководи града и откакто в профил дългогодишния доскорошен кмет Хасан Азис. Новият - Ерол Мюмюн, получава 56.98% от гласовете. Това не е финален резултат - към момента са обработени единствено 71.14% от протоколите.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР